Három színházi izé

Torsten Buchsteiner nevét nem ismerem, de ezért nem szégyenkezem. Az internet tudatja: német színész és drámaíró. Nordost (értsd: Nord-ost) színdarabja megesett csecsen terrorcselekményt vett tárgyául. Zeitstück.

Helyszín a moszkvai golyóscsapágygyár egykori kultúrpalotájából lett Dubrovka színház, színpadán a (kedves) másodosztályú író Kaverin Két kapitány Sztalin-díjjal kitüntetett ifjúsági sikerregény musical újraértékesítését játszották. 2002. október 24.-én csecsen szeparatisták dilettáns módon mészárolták a közönséget, hasonlón amatőrként a bepánikolt orosz biztonsági erők ideggázzal ölték meg a többséget. 331 túsz, 31 terrorista meghalt, 750 sebesült.

A terrorista filmek akciós melodrámáinak jól csúszó modelljét hasznosította a színház. Előállt terrorista színdarabbal.

Az elszánt gyilkosok jellemvonása mindössze annyi, hogy csecsenek, és elszántak. A történés szűkszavú feszes, de többet nem mond a támadókról, mint hogy fegyvert fognak túszaikra. Alkalmas lett volna a történet a testvéri köztársaságok évtizedek óta forrongó, de a testvéri tankok elnyomta függetlenségi vágyáról. Arra is alkalom nyílna, hogy a halálfélelem lélektanával gazdagítsa a zsurnál feldolgozás felszínességét.

Török Tamara tolmácsolta a szöveget. Forgách Péter széksorokat állított párhuzamosan a rivaldával. Három színész ül szemben a közönséggel. Elbeszélik: mi történik a nézőtéren. Vér nem folyik. Az előadás vértelen. Bodnár Erika kilazultan aggódó anya. Fullajtár Andrea észbeli erővel, fineszes doktornő. Zátonyra futottan ujjait fölényt mímelően kezeli. Pálmai Anna terrorista lány. Jórészt fedett arccal. Neki van drámája: átöltözik egy túsz ruhájában, eliszkolna. Újságok bőven pertraktálták. Tévéadások megjelenítették. Ott érdeklődést keltőbbnek látszott. A Flaubertre ragasztott szenvtelenség, tárgyilagosság illőbb az impassibiliténél. A Nordost szenvtelen este.