Moszkva-Peking TranszszimfóniaÍrta: Kárpáti Péter

 

"Moszkvában, itt kezdődik a sín. Tedd rá a füled! Ha jól fülelsz, hallod, ahogy a túlsó végén zúg a Csendes-óceán. Gyertek, szálljatok föl! Nyolcvanhét városon fogunk keresztül robogni, átszelünk tizenhat óriási folyót, hét időzónán vágtatunk át, és közben elúszik mellettünk a sztyeppe, a tajga, a mocsarak, a lápok, a földgolyó dübörögve elfordul alattunk..."

2017 májusában magyar-német színházi idegenlégiósokkal felszálltunk a transzszibériai expresszre. Az egész Bodó Viktor ötlete és mániája volt, de hazatértünk után a darab megírásához szabad kezet adott. Frankfurtban volt az ősbemutató. Másfél jelenetet Vennegyikt Jerofejev Moszkva-Petuskijából loptam, de azonkívül minden egyes szó elhangzott a vonaton, és minden megtörtént - minden, csak nem úgy. Valahol Novoszibirszk és a Bajkál-tó között az ember idegei csattogva szétszakadnak, és a képzelet elszabadul. A darab műfaja: dokumentumabszurd. 

Öt éve volt ez az utazás, akkor még nem tudtam, hogy egy elmúlt világ utolsó másodpercét rögzítem. De a kép ellentmondásos: a békeidők égszínkék vásznát sötét energia perzseli.

                                                                                      Kárpáti Péter

Szereplők


Bányai Kelemen Barna, Bezerédi ZoltánKeresztes Tamás, Kiss Eszter, Mészáros BélaRajkai ZoltánPálmai Anna, Pálos Hanna, Pelsőczy Réka, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Gloviczki Bernát e.h., Hajdu Tamás Miklós e.h., Jakab Balázs e.h., Kanyó Kata e.h., László Gáspár e.h., Pásztor Dániel e.h.

Alkotók

Díszlet Horváth Jenny
Jelmez Zeke Edit
Dramaturg Kárpáti Péter
Zene Lázár Zsigmond
Videó Török Marcell
Fény Pető Gergő
Súgó Boncza Anita
Ügyelő Héricz Anna
Asszisztens Hornung Gábor
Jelmez-asszisztens Kovács Ildikó
Jelmezkivitelező Hűgel Katalin
Rendező      Novák Eszter
MP transzszinfonia ea 01 domolky PRINT 001 másolata
Dömölky Dániel / A képre kattintva galéria nyílik